De ce nu-mi indexează Google paginile

Site-ul tău are pagini neindexate?

Nu știi ce să faci sau dacă ai greșit pe undeva?
Relaxează-te pentru că asta se pare că e noua normalitate.

Totul a început în Octombrie 2020 când Google recunoște discret că au apărut unele erori de indexare și că se lucrează la ele pentru a fi remediate. Iată-ne in Aprilie 2022 și erorile de indexare încă persistă. Nu e vina ta și mai ales nu trebuie să iei decizii greșite la disperare.

Există miliarde de pagini web, iar Google are misiunea de a le clasa. Într-o lume ideală, toate site-urile ar trebui să aibă pagini unice iar fiecare pagină ar trebui să aibă conținut original. În realitate însă știm cu toții că nu e așa.

Studiu de caz: Google accesează cu crawlere site-ul rău și găsește 3 pagini care încearcă să se clasifice exact pentru același cuvânt cheie. Nu doar că Google trebuie să aleagă între miliarde de site-uri web diferite, dar acum trebuie să aleagă și între paginile duplicat de pe același site web. Bun, vom folosi eticheta canonică dar nici asta nu îți garantează indexarea pentru că, așa cum spuneam mai sus, textul tău poate să nu fie unic. Iar alte pagini web mai vechi de pe alte site-uri, deja indexate, să aibă titluri și conținut aproape identic cu al tău iar Google să considere că tu ai furat textul.

Aparent, Google decide singur ce pagini (mai) indexează. Cu atât de puține informații pe care le aflii din sursele de încredere, trebuie să ne adaptăm situației și să sperăm că lucrurile vor reveni la un moment dat la normal.

Ce poți face tu, ca propietar de site

Pe scurt: nimic. Nu există nicio opțiune (sau așa cum cred unii – un click de maus magic) care să remedieze problema. Trebuie doar să respectăm regulile și să așteptăm. Nu trebuie să dai fuga repede la alt SEO-ist care îți promite rezultate, decât dacă, cel cu care lucrezi este dezinteresat sau slab pregătit.