„Experții” care apar de nicăieri

Aproape că nu există proiect la care, din senin, să nu apară cineva care are idei/propuneri.

Ce facem în aceste situații?

Care este abordarea corectă?

La ultimul proiect (un magazin online), după un volum de muncă uriaș, când era finalizat în proporție de 99, 99%, a apărut un astfel de expert de nicăieri care a venit cu idei – idei care însemnau să ne întoarcem înapoi la 70% din proiectul aproape finalizat.

Întrebarea firească: de ce nu a apărut acel „expert confident” când eram la începutul proiectului? De ce a trebuit să apară fix când era totul gata? Dar mai ales, de ce a apărut și de ce poate lua decizii?

Nu am un răspuns. Dar am o soluție când apar astfel de situații: îi las pe ei sa facă și eu mă retrag, chiar dacă asta înseamnă muncă irosită și poate bani pierduți.

Că tot vorbeam de magazinul online, m-am retras și nu m-a mai interesat. Teoretic, cred că se așteptau ca eu să spun „da, niște idei bine venite!” mă apuc chiar acum de lucru. Nu, în niciun caz. Asta însemna ca eu să fac modificări subiective care nu au nicio legătură cu user experience sau cu funcționalitatea magazinului.

Chiar și azi, după săptămâni de la acel „incident”, acel magazin se află exact în punctul în care l-am lăsat pe individ să facă modificările pe care el pe propusese.

Întrebare retorică: de ce nu a făcut nimic? Poate pentru că nu se pricepe, nu văd altă explicație. Poate că nu se aștepta ca eu să mă retrag și acum se vede în situația de a rezolva problema de care nu are chef sau timp. Indiferent care ar fi adevărul – nu mă (mai) interesează.

Singurul care a pierdut este deținătorul proiectului care, în loc să vândă, stă cu site-ul în mentenanță. A făcut o greșeală și acum e problema lor cum o rezolvă. Dacă ai început să lucrezi cu cineva și se descurcă, lasă-l să termine ce a început.

Nu e un caz izolat. Se întâmplă și când vine vorba de SEO: apare X de nicăieri care îți spune ce să faci sau cum să faci. Sau mai rău, că nu știi SEO.

E firesc să te întrebi: dacă tu, client, ai pe cineva care te sfătuiește și care evident se și pricepe, de ce nu lucrezi cu el? De ce apare fix în momentul cel mai nepotrivit ca să strice totul?

Răspuns: nici nu vreau să aflu. Este treaba lor ce fac mai departe.